https://www.traditionrolex.com/18
https://www.traditionrolex.com/18
Troníček
https://www.traditionrolex.com/18

Marian Friedl


Marian Friedl
Narodil se v roce 1979 a žije ve svém rodném beskydském regionu, odkud se vydává koncertovat po celém světě. Věnuje se oživování hry na zapomenuté nástroje Beskyd, hudební produkci, hudební tvorbě, popularizaci lidové hudby a improvizace. Koncertuje na kontrabasu, klarinetu, lidových flétnách, dudách, kobze, malém cimbálu a dalších nástrojích v žánrech od klasické hudby, přes folklor, world music po jazz.

Jeho celoživotní vášní jsou flétnové nástroje valašských pastýřů, v nichž našel zapomenutý zvuk beskydských vrchů. Své zkušenosti v této oblasti sbíral od patnácti let návštěvou výrobců a hráčů na česko-slovensko-polském pomezí, průzkumem muzejních i soukromých sbírek, poslechem nahrávek, studiem literatury, vlastní tvorbou nástrojů i hudby.

Své znalosti hojně využívá v mnohotvárných hudebních projektech čerpajících inspiraci z východomoravské hudební tradice. Jeho hru zachycuje mnoho CD různých interpretů (Tomáš Kočko, Dagmar Voňková, Jan Rokyta, Jiří Slavík, Peter Breiner ad.) a stejně tak jeho vlastní alba jako například Písně Hukvaldských Beskyd (2014), Beránci a vlci (2016), Beskydská Odysea (2019), Píseň ZEMĚ (2019), 11 PODOB LÁSKY (2020), Černobílý svět (2022). Za album Beránci a vlci získal v roce 2017 hudební cenu Anděl. Více informací na: www.marianfriedl.cz

Představení